Potrivit Comunitatii Europene, carnea de porc produsa în România nu va mai putea fi comercializata de la începutul anului viitor nici macar pe piata autohtona. Motivul scoaterii tarii noastre de pe harta regionala a producatorilor de carne de porc îl constituie focarele de pesta, majoritatea dintrea acestea înregistrate în gospodariile populatiei.
Vaccinul, mai periculos decât boala
Considerata una dintre cele mai periculoase boli la animale, datorita efectelor economice pe care le produce, pesta porcina nu se transmite la oameni, însa decimeaza populatiile de porci. Cu toate acestea, pericolul cel mare pentru consumator îl reprezinta vaccinul împotriva pestei porcine, despre care se crede ca are un impact negativ asupra sanatatii umane, putând provoca chiar forme de cancer.
Conform afirmatiilor lui Ioan Rusu, directorul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Mures, ultimele focare de pesta porcina din judetul Mures au fost înregistrate în anul 2006, în zona Miercurea Niraj si Râciu, în doar doua gospodarii. „De atunci nu au mai fost probleme, mai ales ca din decembrie 2006 am demarat o campanie de vaccinari la nivelul judetului Mures. În ceea ce priveste nocivitatea vaccinului utilizat în complexele de porci, pot sa afirm ca nu e adevarat ce se spune despre acesta. Nu prezinta nici un pericol pentru om”, a declarat pentru cotidianul Zi de zi, Ioan Rusu. „Ce va urma nu se stie deocamdata. Tot ce pot sa va spun e ca în viitorul apropiat Guvernul va decide masurile care trebuie luate în cazul pestei porcine la nivel national”, a concluzionat seful DSV Mures.
Porcii, cu 10% mai putini
Naznan Jeno, directorul Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Mures a fost rezervat în a pronostica evolutia crizei care se întrevede la orizont. „Nu am elemente suficiente sa fac o prognoza despre ce se va întâmpla în anul 2009, dar în calitatea