» O parte din Moara Assan, cladire industriala declarata monument istoric, a ars in proportie de 90%.
» In cazul in care se va dovedi ca incendiul a fost provocat, cel care l-a comis risca sa fie pedepsit cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
» Moara Assan este ultima cladire industriala de patrimoniu dintr-o zona, sefan cel Mare, foarte profitabila din punct de vedere imobiliar.
Ministerul culturii si cultelor (MCC) a declansat o ancheta cu privire la incendiul izbucnit marti noapte la Moara lui Assan, un monument istoric de importanta nationala, a declarat pentru Mediafax Virgil Nitulescu, secretarul general al MCC. "Tot ansamblul Morii lui Assan este clasat ca monument istoric de categorie A. Din acest ansamblu de cladiri, din fericire, nu a ars corpul principal, ci un corp chiar de langa cel principal, care are insa o valoare istorica deosebita. Cladirea este distrusa in proportie de 90%, au ramas doar zidurile in picioare", a spus Sergiu Luchian, consilier superior la Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti si membru in echipa care a analizat situatia la fata locului. El a mai precizat ca reprezentantii Directiei pentru Cultura nu au reusit sa discute cu proprietarii Morii lui Assan. "Sunt mai multi proprietari. Am reusit sa discutam doar cu directorul general al fabricii, care nu stia ce s-a intamplat", a precizat consilierul. Sergiu Luchian a mai spus ca, in momentul de fata, nu se cunosc cauzele incendiului, ancheta fiind in curs.
Patrimoniu istoric lichidat de presiunile imobiliare
Virgil Nitulescu a precizat ca situatia Morii lui Assan este mai complicata din punctul de vedere al proprietatii. "Noi am facut sesizari repetate privind starea de decadere a monumentului istoric, am atras atentia proprietarilor ca nu se ocupa temeinic de intretinerea monumentului, asa cum prevede Legea monumentelor isto