Unii profesori din universitatile de stat castiga lunar mii de euro, in timp ce profesorii tineri din sistem sunt obligati sa se descurce cu cateva sute de lei. Universitarii isi sporesc veniturile prin acumularea unui numar mare de granturi de cercetare, sustin expertii Coalitiei pentru Universitati Curate. Altii prefera sa cumuleze mai multe cursuri, pe care nu le sustin, dar sunt platiti pentru ele. Alte probleme cu care se confrunta universitatile romanesti sunt nepotismul, toleranta fata de fenomenul de plagiat si lipsa de transparenta, se arata intr-un raport realizat de Coalitia pentru Universitati Curate.
Exista cazuri in care profesorii universitari cu functii de decan, prodecan sau rector pot ajunge la venituri lunare de 3000 sau 5000 de euro, sustin expertii Coalitiei pentru Universitati Curate. “Veniturile acestea sunt destul de greu de calculat, deoarece sunt cazuri in care exista un cumul de activitati. Adica pe langa salariul de baza se aduna sume de bani din diverse activitati”, a explicat Cezar Harj, unul dintre expertii evaluatori ai proiectului CUC.
El a mai explicat ca unele cadre universitare isi maresc veniturile preluand diferite granturi de cercetare. In acest caz, cel care este coordonatorul grantului aloca 30-40% din fonduri pentru salarizare. “Sunt unii profesori care au si cate 4 sau 5 granturi. Sa presupunem ca un grant are o finantare de 200.000 de lei, si o treime intra in cheltuieli de salarizare. Cel care conduce grantul aduna o suma destul de mare”, a mai explicat Cezar Harj.
Doctori in cumul de ore si functii
Decanii, prodecanii sau rectorii de universitati isi mai sporesc veniturile prin metoda preluarii mai multor norme didactice. “Sunt cazuri in care, pe hartie, apare un numar de ore pe care le preda un cadru universitar, dar in realitate cursurile sunt tinute de asistenti”, a explica