Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a propus amprentarea la frontiere a cetăţenilor din afara spaţiului Schengen, printre care şi români. În acest sens, guvernul italian doreşte înfiinţarea unei bănci de date la nivel european pentru a preveni intrarea în Italia a unor cetăţeni europeni care reprezintă un risc pentru siguranţa publică. Fostul comisar european pentru Justiţie consideră că este necesară o reevaluare a acordului Schengen, semnat în urmă cu 22 de ani, pentru a vedea dacă mai este eficient în Europa actuală. Printre măsurile propuse de Frattini se numără şi luarea amprentelor digitale ale cetăţenilor din afara spaţiului Schengen şi crearea unei bănci de date la nivel european. Sursa: Razvan Valcaneantu România, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, nu face parte încă din spaţiul Schengen, în care nu există controale la frontiere. În consecinţă, cetăţenii români pot intra în ţările Schengen după ce li s-au verificat actele de identitate.
"În prezent, este clar că Europa nu se mai confruntă numai cu problema liberei circulaţii, ci şi cu cea a siguranţei la frontiere", a explicat Frattini, într-o conferinţă de presă, la Lima. Decizii în colaborare cu România Pe de altă parte, Frattini a dat asigurări că deciziile Guvernului italian privind imigraţia şi siguranţa publică se vor încadra în "normele europene" şi vor fi luate în colaborare cu România. El a subliniat că "nu vor exista expulzări în masă" şi că hotărârile autorităţilor italiene vor fi adoptate într-un climat de cooperare cu România şi cu alte ţări din care provin cei mai numeroşi imigranţi.
Frattini a anunţat că a discutat deja cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi i-a explicat că, din punctul său de vedere, este fundamentală aplicarea unor acorduri bilaterale semnate, dar care nu au fost implementate. Printre acestea se numără un acord care prevede re