Un studiu recent sustinea ca acum timpul trece mai repede si nu e doar o senzatie, ci un fapt. In aceste conditii, multe dintre lucrurile care ne inconjoara se "demodeaza" mai rapid si altele noi le iau locul inainte sa ne dam seama. Putina nost
"Amintiri despre viitor" e titlul unei carti din 1970, scrisa de Erich von Daniken, care lansa ipoteze despre posibilele vizite ale extraterestilor in trecut si influentele acestora asupra istoriei. Era vorba despre "plasmuiri fantastice, care se imbina cu informatii asupra unor enigme in fata carora mediteaza si astazi savantii, si despre realizari impresionante ale stiintei contemporane". Oare ce ar fi scris Von Daniken daca ar fi trait in ziua de azi, in epoca GPS-ului, a telefonului mobil si a internetului?
Adolescentii americani marturisesc ca au inlocuit Messengerul cu Facebook, iar e-mail-ul l-au lasat doar pentru rarele ocazii cand le scriu rudelor mai in varsta sau profesorilor. Cu ceva mai mult timp in urma, dictionarele si enciclopediile au fost inlocuite cu Google, Wikipedia si alte site-uri, iar casetele audio cu CD-uri.
Lucrurile se schimba rapid, dar reactia oamenilor e diferita. Unii vor sa tina neaparat pasul si isi iau "cel mai nou" telefon la 6 luni, altii cauta cu infrigurare prin oras "relicve" din trecut, precum mentosanele. Nu excludem nici varianta unor persoane complexe, care tin sa aiba ultimul BlackBerry, dar pornesc din cand in cand aparatul video pentru a vedea filmul preferat pe "suportul original", o caseta din anii '80.
Drumurile sunt pentru Diana Danescu,PR manager, o ocazie de a "invia" obiceiuri din trecut. "Cand sunt in tren, mai joc carti cu prietenii, iar hartile in varianta print le folosesc doar cand sunt intr-un oras necunoscut. Dintre lucrurile care au disparut imi lipsesc mentosanele, pe care nu prea le mai gasesc, iar cand dau de unele parca