Romania nu a exprimat nici o pozitie in privinta conditionarii parteneriatului UE-Rusia de rezolvarea conflictelor din Abhazia si Transnistria.
Dupa ce in luna martie cancelarul german Angela Merkel a fost primul sef de stat care s-a dus la Moscova pentru a se intalni cu proaspat alesul presedinte Dmitri Medvedev, saptamana aceasta ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a devenit primul oficial strain care l-a vizitat pe liderul de la Kremlin dupa investitura acestuia.
Kremlinul a anuntat ieri ca pri-ma vizita in Europa a noului presedinte rus va fi in Germania, in luna iunie. Faptul ca Medvedev l-a primit pe Steinemeier, si nu pe Merkel, a fost interpretat de analistii berlinezi drept o modalitate prin care Kremlinul incearca sa speculeze tensiunile intre cancelarul crestin-democrat si ministrul sau de Externe socialist.
Steinmeier este cunoscut drept un entuziast al apropierii neconditionate de Moscova, in vreme ce Merkel, spre deosebire de Schröder, a "indraznit" sa-l critice pe Putin pentru suprimarea democratiei si intimidarea presei.
Steinmeier si-ar fi dorit sa-i ofere lui Medvedev, drept cadou de instalare, acordul de parteneriat UE-Rusia, dar statele UE nu au reusit marti sa convina asupra termenilor acestuia. In vreme ce Germania, Grecia, Spania, Italia si Luxemburg si-ar fi dorit un mandat de negociere "flexibil" si un limbaj mai bland fata de Moscova, Polonia, Cehia, Suedia si statele baltice au conditionat inceperea negocierilor cu Rusia de rezolvarea conflictelor inghetate din Georgia si Moldova. Potrivit ministrului lituanian de Externe, Petrad Vaitiekunas, actiunile Moscovei in Abhazia si Transnistria afecteaza securitatea Uniunii Europene.
Romania nu a exprimat nici o pozitie in privinta conditionarii parteneriatului UE-Rusia de rezolvarea conflictelor din Abhazia si Transnistria.
@