Dăm pe benzină aproape la fel de mult ca locuitorii din Luxemburg, Irlanda sau Austria, deşi România are cel mai redus nivel de accize din spaţiul comunitar şi cea mai redusă redevenţă pentru exploatarea petrolului. Românii au doar 40% din venitul mediu pe cap de locuitor din UE.
Plătim pentru benzină la fel de mult ca şi cetăţenii din Luxemburg, Irlanda, Spania sau Austria, ţări unde puterea de cumpărare se situează mult peste posibilităţile românilor, potrivit unui document guvernamental citat de Mediafax.
Raportat la puterea de cumpărare, plătim cea mai scumpă benzină din Europa. Şi am putea fi fericiţi că preţurile nu sunt chiar mai mari! România beneficiază în prezent de o derogare de la Comisia Europeană şi aplică, pentru o perioadă de tranziţie până în 2011, cel mai redus nivel de accize din spaţiul comunitar.
Petrom face profit
Compania Petrom a scumpit benzina numai în ultima săptămână cu 2.400 de lei vechi, ceea ce duce preţul celei mai ieftine benzine la aproape 4 lei pe litru. Tot Petrom şi-a triplat profiturile în primele trei luni ale acestui an.
Câştigurile companiei petroliere, de aproape o jumătate de miliard de euro anul trecut, l-au înfuriat pe ministrul economiei, Varujan Vosganian. Acesta le-a cerut petroliştilor să nu mai facă profituri din scumpirea carburanţilor şi a arătat că redevenţele plătite de OMV pentru exploatarea câmpurilor petrolifere din România sunt cele mai mici din Europa.
O treime din salariul mediu, pe carburanţi
Românii îşi dau peste 30% din veniturile lunare pe carburanţi, potrivit unei analize realizate de EVZ. Salariul mediu net în septembrie, de exemplu, era de 1.040 de lei, iar rezervorul „consuma“ cam 350 de lei pe lună, adică 33% din salariu.
Un litru de benzină fără plumb costă la noi 3,76 lei (analiza fiind realiz