INTERNATIONAL
In 1968, temutul general Francisco Franco a cumparat voturile acordate de celelalte tari europene cantecului ce reprezenta Spania, pentru a reface imaginea tarii, care era izolata in acel moment de restul Europei din cauza regimului care se afla la putere.
Potrivit unui documentar difuzat recent de o televiziune spaniola, concurenta autohtona din 1968, Massiel, nu a castigat concursul muzical international pentru ca talentul ori cantecul ei (La, la, la - in prezent celebru in toata Spania) i-ar fi fermecat pe europeni, ci pentru ca Franco si regimul sau dictatorial "aveau mare nevoie sa castige Eurovisionul ca sa obtina o recunoastere chiar si in acest domeniu".
Jose Maria Ioigo, care in acel an era jurnalist al televiziunii nationale spaniole (TVE), spune clar ca rezultatele concursului "au fost trucate" si ca "oficialii TVE si ai caselor de discuri spaniole au calatorit prin Europa si le-au propus artistilor locali sa le inregistreze albume sau sa le cumpere drepturile asupra melodiilor (care in cele din urma nu au mai fost difuzate) in schimbul unor voturi?.
Mai mult, dupa patruzeci de ani, afland despre masluirea concursului, celebrul cantaret britanic Cliff Richard, clasat in 1968 pe pozitia a doua, in urma lui Massiel, isi reclama dreptul la victorie. "Am trait atatia ani cu eticheta de , incat ar fi formidabil daca un reprezentant oficial al concursului mi-ar spune: 'Cliff, tu ai castigat blestematul de concurs'", a declarat cantaretul, citat de cotidianul britanic The Guardian. Cliff Richard, care a lansat atunci viitorul hit Congratulations, a adaugat ca, daca s-ar intampla acest lucru, ar fi "cea mai fericita persoana din lume".
Eurovision, infiintat in 1956, este un concurs muzical anual deschis tuturor tarilor membre ale European Broadcasting Union (EBU). Anul acesta, concursul va reuni, la Belgrad, reprez