Elevii de gimnaziu vor avea de învăţat mai puţin din această toamnă. Din 2009 ar putea avea şi un orar mai scurt. Sursa: NorthFotoSursa: EVZ
1 /.
Programele şcolare pentru gimnaziu vor fi „subţiate“ cu aproximativ 30% din această toamnă, printr-un ordin de ministru. Modificările îi privesc, deocamdată, doar pe elevii actualelor clase a V-a şi a VI-a, astfel încât cei care se pregătesc pentru tezele cu subiect unic să aibă continuitate în ceea ce priveşte materia. O altă schimbare importantă ar putea surveni din anul şcolar 2009-2010: elevii vor avea maximum cinci ore pe zi, şi asta abia când ajung în clasele a XI-a şi a XII-a, a promis ieri Zvetlana Preoteasa, secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar. Şcolarii din gimnaziu ar putea avea chiar un număr mai mic de ore zilnic.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au mai spus că, din vară, se va lucra şi la decongestionarea materiilor din liceu.
Geneza Pământului nu mai contează
Astfel, la limba şi literatura română de clasa a V-a vor dispărea multe noţiuni care privesc dinamica vocabularului. Noţiunile de geometrie de clasa a IV-a vor fi studiate în clasa a V-a, iar patrulaterele „se mută“ din clasa a VI-a în clasa a VII-a. La fizică se va pune mai mult accent pe activitatea practică, de laborator, căreia i se va face loc prin renunţarea la o parte din teorie.
La istorie nu se va mai studia într-a V-a despre populaţii primitive în epoca contemporană, iar la geografie au fost scoase foarte multe elemente legate de geografia fizică, forma Pământului, formarea şi evoluţia reliefului, Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu.
Religia va avea o programă complet nouă, din primul şi până în ultimul an de studiu. La realizarea sa au participat profesori care reprezintă toate cultele.
Cu binecuvântarea psihologilor
@