Miniştrii de finanţe ai UE vor măsuri împotriva remuneraţiilor excesive primite de şefii corporaţiilor Doar câteva state, printre care şi Olanda, au înăsprit sistemul fiscal pentru
Miniştrii de finanţe ai UE vor măsuri împotriva remuneraţiilor excesive primite de şefii corporaţiilor
Doar câteva state, printre care şi Olanda, au înăsprit sistemul fiscal pentru a limita bonusurile "scandalos" de mari pe care le încasează directorii companiilor europene.
"Barosanii" corporativi, cum sunt numiţi de critici şefii marilor companii, sunt puşi din nou la zid pentru remuneraţiile excesive primite în ciuda performanţelor slabe ale grupurilor pe care le conduc.
Preşedintele eurogrupului miniştrilor de finanţe, Jean-Claude Juncker, şi colegii săi au discutat iniţierea unor măsuri care să limiteze pachetele salariale ale directorilor executivi. În contextul în care inflaţia în creştere şi stagnarea creşterilor salariale pentru muncitorii de rând sapă în puterea de cumpărare a europenilor.
O legislaţie paneuropeană
"Credem că excesele <> pe care le-am putut observa în câteva ţări sunt chiar scandaloase şi continuăm să examinăm soluţiile", a afirmat Juncker, citat de AFP. Premierul şi ministrul de finanţe al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, susţine că naţiunilor din zona euro ar trebui să li se ceară să anunţe Comisia Europeană în legătură cu măsurile pe care le aplică pentru a lupta împotriva acestei "năpaste sociale".
El a adăugat că examinează instrumentele fiscale care ar putea susţine implementarea unor măsuri. Guvernul olandez a luat deja atitudine şi este pe cale să adopte o nouă legislaţie prin care li se cere companiilor să plătească un impozit de 30% pentru angajaţii care primesc remuneraţiile mai mari de 500.000 de euro pe an. Aceeaşi lege specifică o creştere cu 15% a contribuţiilor la fondurile de pensii pentru executi