Investitorii au avut ocazia să valorifice pe piaţa la termen scăderile resimţite la Bursa de Valori Bucureşti Deprecierea cotaţiilor la BVB ca urmare a crizei traversate de toate
Investitorii au avut ocazia să valorifice pe piaţa la termen scăderile resimţite la Bursa de Valori Bucureşti
Deprecierea cotaţiilor la BVB ca urmare a crizei traversate de toate pieţele financiare a determinat intrarea de noi jucători pe piaţa futures.
Evoluţia preţurilor acţiunilor tranzacţionate pe piaţa de la Bucureşti nu a provocat, de la începutul anului în curs, o scădere drastică a lichidităţii la Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS). În acelaşi timp, nici numărul de poziţii deschise nu a înregistrat fluctuaţii foarte mari.
Numărul contractelor futures şi options deschise, în acest interval, pe piaţa sibiană a depăşit 1,4 milioane de contracte, reprezentând aproximativ 40% din rulajul înregistrat în 2007 (3,5 milioane de contracte).
Volum în scădere cu 30%
Faţă de perioada similară a anului trecut, totalul contractelor s-a diminuat cu 30%. Analiştii din piaţa de capital observă însă creşterea proporţiei numărului de contracte tranzacţionate zilnic faţă de media volumelor realizate pe piaţa acţiunilor (spot).
"Acest lucru s-a datorat faptului că o parte semnificativă din speculatori şi-a mutat atenţia spre piaţa de la Sibiu pentru că puteau beneficia de pe urma trendului descrescător al cotaţiilor.
Acest lucru a generat o volatilitate sporită a cotaţiilor futures, de multe ori nejustificată faţă de evoluţia preţului în piaţa spot", explică Andrei Ciubotaru, senior-broker în cadrul Vanguard. Dar lichiditatea a fost susţinută şi de faptul că scăderea cotaţiilor bursiere a atras nu numai speculatori, ci şi hedgeri.
Hedgingul, pentru pierderi mai mici
"Căderea bursei înregistrată de la începutul anulu