* Doza creşte în funcţie de vârstă, climă şi culoarea pielii
* Previne riscul de depresie şi cancer, îmbunătăţeşte sistemul osos şi memoria
Vitamina D se evidenţiază faţă de celelalte vitamine prin faptul că are un mecanism unic de a acţiona în organismul uman şi poate fi procurată în mod natural din multe alimente. Beneficiile vitaminei D au depăşit de mult reputaţia acesteia de a construi un sistem osos sănătos. Cercetările au demonstrat că un aport corect de vitamina D reduce riscul dezvoltării de cancer, previne creşterea tensiunii arteriale, precum şi apariţia sclerozei sau a schizofreniei. Cel mai recent studiu spune că suplimentele de vitamina D îi ajută pe oameni să trăiască mai mult. Se pare că persoanele care locuiesc în regiuni însorite pot profita în plus de beneficiile acestei vitamine, deoarece ea „creşte” în organism la contactul pielii cu razele solare. Deficienţa de vitamina D slăbeşte muşchii, însă o cantitate corectă administrată zilnic duce la îmbunătăţirea funcţionării lor.
Bătrânii şi copiii au nevoie cel mai mult de vitamina D
Administrarea cantităţii corecte de vitamina D se face luându-se în calcul mai mulţi factori. Astfel, o dată cu înaintarea în vârstă creşte şi doza recomandată. Apoi, locuitorii din emisfera nordică, cei care evită expunerea la soare şi persoanele cu tenul închis la culoare trebuie să aibă un aport mai mare de vitamina D.
Studiile arată că bătrânii şi copiii sunt cei mai influenţaţi de vitamina D. La persoanele în vârstă s-a observat că o doză însemnată a respectivei vitamine le poate îmbunătăţi şi starea psihică, nu doar cea fizică. Bătrânii care nu duc lipsă de vitamina D sunt cei mai puţin expuşi riscului de depresie, mai ales la grupa de vârstă de peste 60 de ani. Cât priveşte copiii, aceştia pot învăţa mai bine dacă nu au deficit de vitamina D. Aceasta menţine sănătatea creierului, acţio