Slimane e un batran muncitor marocan care traieste intr-un port francez si ramane fara slujba din pricina varstei. Dupa multe peripetii hotaraste sa isi deschida un restaurant pe un vas. Ceea ce da nastere altor peripetii tragic-umoristice.
"Cuscus cu chefal" nu e un documentar, nu e nici un film despre mancare. Pretextul cuscusului poate fi "citit" in mai multe feluri: fiind un fel tipic marocan, pentru acestia e un mod de a-si afirma identitatea intr-o tara straina. Apoi, e un mod de a uni familia (vezi mesele de duminica si farfuria trimisa fostului sot) si, nu in ultimul rand, e punctul de plecare al unei posibile afaceri.
Filmul are un ritm lent (la inceput poate prea lent), dar e modul sau de a trage de maneca spectatorii si de a-i ademeni in atmosfera plina de tristete si umor a familiilor lui Slimane. Memorabila e scena din fata hotelului, in care membrii "trupei" discuta (in absenta amicului lor) despre intentia lui Slimane de a deschide un restaurant pe un vas. In doar cateva minute tonul aluneca de la unul batjocoritor la admiratie, compasiune si intelegere. Daca la inceput ei rad de Slimane, pana la urma ajung sa se ofere sa cante gratis la deschiderea restaurantului. Ceea ce vor si face, salvand o situatie mai mult decat complicata. Dar acesta e unul din lucrurile care nu trebuie stiute inainte de a vedea filmul.
Pentru ca sunetul de la proiectia de la Sala Palatului, din 8 mai, a fost ... sau n-a fost, ICR reprogrameaza filmul pe 19 mai la Cinema Studio, in cadrul Festivalului Filmului European.
R: Abdel Kechiche
Cu: Alice Houri, Sabrina Ouazani, Olivier Loustau
Slimane e un batran muncitor marocan care traieste intr-un port francez si ramane fara slujba din pricina varstei. Dupa multe peripetii hotaraste sa isi deschida un restaurant pe un vas. Ceea ce da nastere altor peripetii tragic-umoristice.
"Cu