Grecia trebuie sa-si schimbe legea care blocheaza preluarea celui mai mare grup local de telecomunicatii OTE, in caz contrar, Executivul elen urmand sa raspunda in fata Curtii Europene de Justitie, a anuntat vineri, comisarul european pentru piata interna si servicii, Charlie McCreevy, citat de Reuters. Legea impiedica investitorii straini sa detina peste 20% dintr-o companie locala de interes strategic fara a primi in prealabil autorizatia guvernului elen si a fost data anul trecut tocmai pentru a impiedica grupul de investitii Marfin (MIG) sa preia controlul asupra OTE.
In urma cu zece zile, Comisia Europeana a acordat Greciei un termen de doua luni pentru a schimba controversata lege. Destul de recent adoptata lege a fost emisa tocmai pentru a bloca grupul MIG de a achizitiona un pachet majoritar de actiuni in cadrul OTE. Statul elen a preferat sa aiba ca partener pentru OTE un operator major de telecomunicatii din Europa si un acord in aceasta privinta a fost aprobat miercuri.
Statul grec si Deutsche Telekom au semnat miercuri acordul privind OTE. Ambele parti vor urma sa detina cate 25% plus o actiune din OTE si vor avea cate cinci membri in echipa de conducere a OTE. Directorul executiv va fi numit de DT, dar statul elen va avea dreptul de veto asupra a cel mult doi candidati. Pentru cele 25% plus o actiune din OTE, DT va plati 3,2 miliarde euro. Tranzactia are insa nevoie de aprobarea Parlamentului elen. Grecia trebuie sa-si schimbe legea care blocheaza preluarea celui mai mare grup local de telecomunicatii OTE, in caz contrar, Executivul elen urmand sa raspunda in fata Curtii Europene de Justitie, a anuntat vineri, comisarul european pentru piata interna si servicii, Charlie McCreevy, citat de Reuters. Legea impiedica investitorii straini sa detina peste 20% dintr-o companie locala de interes strategic fara a primi in prealabil autorizat