Pare de necrezut, dar in mileniul III, in judetul Braila, fete de 12 - 13 ani sint maritate de parinti in schimbul unor sume de bani, de multe ori derizorii. Se intimpla in comunitatile de romi din Viziru, Sutesti, Gradistea, Visani si, mai cu seama, Insuratei, acolo unde nici o autoritate publica ori organizatie guvernamentala nu a reusit inca sa implementeze un proiect serios, care sa conduca la o schimbare de mentalitate. Nu e de mirare, astfel, ca in Insuratei, peste 100 de copii nu stiu ce este aceea scoala, desi au trecut binisor de virsta la care trebuia sa-si cunoasca pentru prima oara invatatoarea.
Casatorii la clasa a II-a
Cu toate ca mariajele timpurii sint ilegale si contraindicate sanatatii, exista inca destul de multe cazuri in care adultii dispun de viata minorilor, casatorindu-i de la virste fragede in schimbul unor sume de bani. Conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) considera ca acest obicei reprezinta o incalcare grava a drepturilor copiilor, parintii in cauza facindu-se vinovati de exploatarea copiilor, mai ales in situatia in care fac si intelegeri financiare pentru mariajul minorilor.
Localitatea Insuratei figureaza in evidentele DGASPC cu nu mai putin de 115 copii nescolarizati. Multi dintre ei provin din familii cu parinti analfabeti sau semianalfabeti care se confrunta cu saracia. Reprezentantii institutiilor de invatamint au precizat ca majoritatea celor care nu mai vin la scoala sint romi. Comunitatea beneficiaza de sprijinul unui mediator scolar si, de curind, de cel al unui profesor de limba romani. Din spusele mediatorului scolar Mihaita Orzan, familiile care sint in aceasta situatie vorbesc cu greu si cu reprezentanti ai unor organizatii ale comunitatii de romi, multe dintre acestea preferind acelasi mod de viata, fara copii scolarizat