Pentru 100 grame de cartofi prajiti la microunde se consuma mai mult ambalaj decat pentru cei clasici, dar gatirea acestora produce cu 411 grame mai putin dioxid de carbon decat prajirea la tigaie, a declarat Steph Carter, directorul departamentului de "ambalare sustenabila" al companiei Unilever, in cadrul congresului "Punctul verde 2008: de la deseuri la managementul resurselor".
Pentru a demonstra ce resurse primare sunt consumate in comercializarea unui produs ambalat, Steph Carter a prezentat o comparatie intre doua produse la indemana tuturor: cartofii prajiti.
Astfel, potrivit acestuia, o cutie de 100 de grame de cartofi pentru microunde necesita 19 grame de ambalaj, pe cand cei pentru "tigaie", numai 1,2 grame de ambalaj.
"Nu trebuie sa judecam, insa, strict ambalajul, trebuie sa privim produsul in ansamblu.
Astfel, pentru pregatirea cartofilor la microunde sunt necesare 3 minute, iar la cuportul clasic, 30 de minute", a explicat Carter.
Concluzia specialistului Unilever este ca, desi ambalajele sunt mai consistente, gatitul la microunde emite cu 411 grame mai putin dioxid de carbon decat cel la cuptorul clasic.
Steph Carter a atras mai atras atentia ca aspectele legate de ambalaje si reciclarea acestora este "periculos"sa fie abordate dintr-un singur punct de vedere. "Spre exemplu, sticla poate fi reciclata intr-o mare proportie, dar producerea si transportul acesteia necesita multa energie. Aluminiul este mai usor, comparativ cu otelul, dar emite mai multe gaze cu efect de sera", a adaugat Carter. Pentru 100 grame de cartofi prajiti la microunde se consuma mai mult ambalaj decat pentru cei clasici, dar gatirea acestora produce cu 411 grame mai putin dioxid de carbon decat prajirea la tigaie, a declarat Steph Carter, directorul departamentului de "ambalare sustenabila" al companiei Unilever, in cadr