In dona pe care o vedeti, Est a deschis cu o trefla, sustinuta de vest peste cupa Sudului. Nord este in drept sa liciteze doua pici. Est ridica la patru trefle si, dupa doi pasi, Nord declara mansa pe cupa.
La una dintre mese, atacul de dama de trefla a fost taiat la mort si declarantul a jucat pica. Est a luat cu asul si a jucat trefla. Cand a tras atuurile, nefericitul Sud a ramas in mana cu riga de pica. Nu poate sa mai ajunga pe masa decat o data, pe As de caro, iar dama de pica nu a cazut. Deci s-a terminat cu venirea ulterioara la picile majorate.
Alt declarant nu a tras atuurile, dar a luat taiul peste riga de pica si tot acolo a ajuns.
Un al treilea declarant al aceluiasi contract a primit la 4 cupe contra de la Est. Oare sa fi fost asta cheia jocului? Atacul a fost taiat pe masa, ca si in cazurile precedente, dar cand Est a pus Asul de Pica la mana a doua, omul nostru a avut o viziune. Si-a inchipuit asul sec in Est insotit de patru atuuri care justifica perfect zicala: "Sa contrezi cu buck-ul in mana". Dar multi dintre noi avem viziuni si totusi nu rezolvam dona... Sud, pe cat de imaginativ, pe atat de tehnic, a ales o cale simpla ca oul lui Columb. A aruncat cartea otravita, Riga de pica, sub Asul din Est. Acest joc este simplu si pur ca roua de pe frunza verde a picilor. Pentru ca este un joc de siguranta perfect. Daca Est ar mai avea pica, Vest n-ar avea decat sa taie a treia mana de pica. Nu mai face alta levata. Daca Asul de pica e in doi, poate taia Est si va fi suprataiat.
Asa cum stau cartile, Sud al nostru a taiat returul de trefla, a scos atuurile cu impasul evident la valet si a mai dat dama de pica. Astfel a scris 590 de puncte bune.
Dupa concurs, fireste, Sud s-a laudat cu clarviziunea lui si cu tehnica perfecta prin care a facut oul sa sada pe masa alaturi de picile buclucase. In schimb, Vest si-a certat parte