Guvernul României a lansat în 2004 programul special de burse intitulat "Cariera ta, o şansă pentru România". Absolvenţii, în şcolarizarea cărora s-au investit 6 milioane de euro, ar fi trebuit să lucreze ca manageri publici în administraţie, postul fiindu-le garantat. Ca orice proiect făcut să dea bine în ochii europenilor, programul s-a dovedit a fi un fiasco. La Senat, Camera Deputaţilor, Preşedinţie, dar şi în alte instituţii publice, aceste posturi nu există în organigramă, iar acolo unde există, ele se ocupă prin concurs.
6.000.000 euro = zero manageri publiciEŞEC ● Tinerii şcoliţi pe bani mulţi în străinĂtate aşteaptă în zadar posturile în administraţie
Prin programul Bursa Specială Guvernul României (BSGR), statul român a investit circa 6 milioane de euro pentru a pregăti manageri publici în universităţi din străinătate. Rezultatul? Un eşec total. Tinerii întorşi de la studii nu-şi primesc posturile promise, autorităţile implicate nerespectîndu-şi obligaţiile contractuale.
În luna martie a acestui an, Jurnalul Naţional a scos la iveală faptul că tinerii care au terminat ciclul 2 al Proiectului Tinerilor Profesionişti (Young Professional Scheme), au aşteptat luni în şir pentru a fi repartizaţi ca manageri în administraţia publică. YPS, finanţat de Uniunea Europeană cu peste 7 milioane de euro, este un program care pregăteşte tot manageri publici. YPS şi BSGR merg în paralel, fiind două programe pentru care s-au investit deja peste 13 milioane de euro. Cu toate acestea, deşi contractul le obligă, instituţiile implicate sînt incapabile să ofere tinerilor absolvenţi posturi în administraţia publică.
Început cu mare tam-tam în 2004, sub sloganul "Cariera ta, o şansă pentru România", programul BSGR nu a făcut decît să dea bine în rapoartele europene. În spatele proiectului, finanţat în proporţie de 90% prin Minist