Este clar ca aceste alegeri locale nu vor fi deloc simple. Sint parca prea multi candidati, prea multe promisiuni, prea putine realizari si prea putine elemente care sa-i poata face pe alegatori sa ia o decizie. Nu mai vorbesc despre faptul ca, pentru prima oara, trebuie ales, uninominal, si presedintele de Consiliu Judetean. Deci, si mai multi candidati, si mai multe promisiuni, si mai putine realizari.
Este la fel de clar ca participarea la vot nu va fi una foarte mare, ci dimpotriva. Si asta fie din cauzele enumerate mai sus, fie din simplul motiv ca multi si-au pierdut increderea sau pur si simplu nu le mai pasa. Ori au ales sa-si exprime nemultumirea prin neparticipare. Este si asta de inteles: intr-o societate democratica, ai atit dreptul de a vota, cit si pe cel de a nu te duce la vot. Nu cred ca este o atitudine de pus la zid. Doar pe vremea comunismului toata lumea se ducea la vot, dar nu din vreun simt civic iesit din comun (pentru ca, oricum, toti stiau ca alegerile sint de fatada), ci de frica. Frica de partid, de Securitate, de sistem, de tot.
La Revolutie nu s-a cistigat doar dreptul de a vota, ci si cel de a refuza sa te prezinti la vot. Fara sa-ti fie frica de ceva. Sau pur si simplu pentru ca nu mai crezi ca se va schimba ceva spectaculos in viata orasului tau ori a tarii tale. Ori pentru ca nici unul dintre candidati nu a reusit sa te convinga indeajuns ca va face intr-adevar ceva din ceea ce promite in campanie. Nu cred ca e vina alegatorului ca politicianul nu reuseste sa-i inspire incredere.
Pina la alegerile locale mai sint doua saptamini. Destul de putin pentru candidati in a-i convinge pe alegatori sa le dea votul, dar la fel de scurt si pentru electorat, spre a se decide daca va merge sau nu de 1 iunie la urne. Iar cheia se afla inca la candidati. Ei sint cei care trebuie sa vina cu proiecte clare, detaliate s