De acest dispozitiv medical pot beneficia cei care au suferit accidente ori boli cronice în urma cărora le-au fost amputate braţele.
O proteză medicală de ultimă generaţie a fost adusă şi în România şi va putea fi comericalizată de săptămâna viitoare, la preţuri cuprinse între 12.000 şi 40.000 de euro. Este vorba despre mâna bionică, i-LIMB, un dispozitiv ce va putea fi extrem de util pacienţilor care au braţele amputate din cauza unui accident rutier ori în urma unor boli cronice.
O copie fidelă a braţului uman
Cu i-LIMB, pacienţii pot bate la tastatura unui computer, pot desface băuturi răcoritoare, pot răsuci o cheie în broască şi pot folosi telefonul mobil. „Este prima mână bionică, spunem noi, pentru că în cazul protezelor de până acum nu se foloseau semnalele bioelectrice captate direct din ţesutul muscular pentru acţionarea motoraşelor. În plus, spre deosebire de alte proteze de acest gen, oferă posibilitatea acţionării independente a celor cinci degete, proteza fiind cea mai fidelă copie a braţului uman“, a declarat Fodor Istvan, directorul de producţie al fimei Ortoprofil, cea care importă obiectul în România.
„Braţul pe care se montează mâna i-LIMB este, deocamdată, în faza de proiectare şi nu de comercializează. În schimb se potriveşte foarte bine cu protezele de cot pe care le comercializează firma noastră“, mai spune Fodor. Pre- ţurile la care va fi comercializată mâna încep de la 12.000 de euro, putând să ajungă până la 40.000 de euro.
Service-ul este asigurat în garanţie
Printre cele mai scumpe dispozitive opţionale care însoţesc proteza se numără mănuşa care va îmbrăca mâna. „Pacienţii preferă mănuşile simple, care să îi protejeze de praf sau apă. Se poate realiza şi o mănuşă mai scumpă din silicon, pe care un privitor neavizat nu o va putea deosebi de o mână obişnuită“, spu