Alina Solomon face parte dintr-o prestigioasă echipă de cercetători care încearcă să găsească tratamentul cumplitei şi puţin cunoscutei boli Alzheimer. Studiul său, care prezintã legãtura dintre nivelul crescut al colesterolului şi apariţia acestei boli, a fost prezentat recent la întrunirea Academiei Americane de Neurologie. Vă prezentăm un interviu cu medicul Alina Solomon.
Este Alzheimer o boalã ereditarã?
Nu întotdeauna. Existã, într-adevãr, o formã familialã de boalã Alzheimer. Au fost identificate anumite gene care cauzeazã în mod direct boala, însã astfel de gene sunt prezente în doar câteva sute de familii în întreaga lume (mai puţin de 5% din totalul cazurilor). Cele mai multe cazuri de boalã Alzheimer sunt însã sporadice, rezultatul unor interacţiuni complexe între factori genetici şi cei de mediu. Persoanele care au un pãrinte, frate sau sorã cu boala Alzheimer au un risc de aproximativ 2-3 ori mai mare de a face boala, comparativ cu persoanele în a cãror familie boala nu este prezentã. Acest risc creşte dacã mai mulţi membri ai familiei sunt afectaţi.
Ce anume declanşazã aceastã boalã şi care este vârsta la care ea apare de obicei?
Cauzele bolii Alzheimer nu sunt complet elucidate, deşi sunt cunoscute modificãrile care apar în creierul persoanelor afectate. Simptomele sunt rezultatul distrugerii progresive a celulelor nervoase. Boala Alzheimer nu se întâmplã ”peste noapte”. Este un proces lent şi îndelungat. Demenţa pe care boala Alzheimer o cauzeazã poate avea debut precoce (înainte de vârsta de 60-65 de ani), iar în formele rare, familiale chiar la 30-50 de ani. De cele mai multe ori însã, apare dupã vârsta de 65 de ani.
Care sunt şansele ca boala sã fie descoperitã la timp?
Depinde de cât de rapid persoana afectatã se adreseazã medicului în momentul în care apar primele simptome. Demenţa nu este îmbãtrân