Analogia creier-computer este un facuta foarte des in ultima perioada de psihologi. Insa din punct de vedere al mecanismelor de procesare a informatiilor, "inteligenta artificiala" nu este identica cu cea naturala.
Prima si cea mai importanta diferenta consta in modul de apelare. Astfel, creierul e analog in timp ce computerul este digital. Neuronii sunt esential binari, iar ei actioneaza doar daca ating un anumit prag. Astfel procesarea neuronala nu seamana cu cea a unui computer care este practic o comanda a utilizatorului.
A doua mare diferenta: creierul utilizeaza memoria ce se poate accesa apeland continutul, calculatorul nu. La computere, informatia este accesata prin apelarea unei adrese precise din memorie( anumiti biti), in timp ce creierul utilizeaza memoria acceasata prin continut, prin concepte inrudite. Psihologii sustin ca aceasta este pierduta din cauza trecerii timpului si uitarii sau din cauza interventiei mereu a unor noi informatii.
In timp ce creierul e o mare masina paralela, computerul este modular si serial. Memoria nu e un spatiu anume, ci ajuta la toate celelalte procese, imaginatie, teluri, orientare spatiala. Lucrul e valabil si pentru limbaj, nu doar regiunea numita aria lui Broca este responsabila pentru vorbirea umana, ci si alte zone din creier, spre deosebire de PC care utilizeaza un anumit program ca sa "vorbeasca".
Totdata, viteza de procesare a creierului nu e fixa, este fluctuanta, in functie de numeroase constrangeri la nivelul sinapselor, si depinde si de la individ la individ, in timp ce viteza unui microprocesor e data, e fixa.
O alta diferenta consta in tipul de memorie. Memoria umana de scurta durata nu e de tip RAM, cum este la calculatoare. Capacitatea de memorie de scurta durata nu e fixa, si ea depinde si de diferentele in viteza de procesare, in experienta, fami