În Haiti, premierul şi-a dat demisia după ce zeci de mii de oameni au ieşit în stradă cerînd ieftinirea mîncării. Burkina Faso, Bangladesh, Somalia şi alte 30 de ţări sînt ameninţate de foamete, iar un "tsunami alimentar" s-ar putea abate asupra omenirii, atrage atenţia un oficial ONU. În 2007, preţul alimentelor la nivel mondial a crescut cu peste 50% şi, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, asistăm la o îngrijorare planetară privind aşa-numitele produse de bază.
Care sînt cauzele? E vorba în primul rînd de o mărire a cererii de produse alimentare în unele ţări. Chinezii, de exemplu, şi-au diversificat alimentaţia şi mănîncă din ce în ce mai multă carne. Animalele din care se produce carnea sînt hrănite cu cereale. "Dacă chinezii vor începe să consume tot atîta carne ca americanii, vor înghiţi 50% din producţia de cereale a lumii" - spunea Lester Brown, părintele conceptului de eco-economie. Alt motiv este seceta: 2007 a fost un an foarte prost pentru agricultură, iar producţiile din Australia, Ucraina sau Argentina, state mari producătoare de cereale, au fost slabe. Mai e vorba apoi şi de speculă. Din cauza crizei împrumuturilor americane (subprime), fondurile speculative s-au orientat către alte orizonturi: cerealele, legumele şi fructele. Soia, grîul sau porumbul au devenit valori bune de speculat. Într-o singură zi, pe 27 martie, după ce mai multe ţări au anunţat că îşi suspendă exporturile, preţul orezului a crescut cu 30%! Un alt element îl reprezintă biocarburanţii, pentru producţia cărora se sacrifică din ce în ce mai multe terenuri, iniţial destinate alimentaţiei. Din cauza preţului barilului de petrol, care a depăşit 125 de dolari, cultivarea cerealelor pentru biocombustibili devine din ce în ce mai interesantă. Potrivit unui raport al FMI, pînă la 50% din producţia mondială de rapiţă este folosită acum pentru biocarburanţi, nu pentru aliment