Mii de oameni se plimbau sâmbătă noaptea prin centrul Bucureştiului. Noaptea lbă Muzeelor, o idee din 2005 a Ministerului francez al culturii, s-a dovedit a fi una din cele mai de succes iniţiative culturale europene, o iniţiativă care s-a bucurat şi în România de un mare succes. La Cotroceni, coada pentru a intra în muzeu sâmbătă seara ajungea la un moment dat aproape de Piaţa Leul, în timp ce la Muzeul de Artă coada începea încă din afara curţii instituţiei. De altfel, cozi au fost cam la toate muzeele.
În unele cazuri, vizitatorii aveau de aşteptat chiar şi oră până să apuce să intre, iar autobuzele puse la dispoziţia publicului au fost tot timpul arhipline. Unii au dorit să plece cu obiectele acasă, alţii şi-au permis să dea cu pumnii în obiectele expuse, alţii au provocat scandaluri doar pentru că au încercat să se bage în faţa celorlalţi de la coadă, iar supraveghetorii, obişnuiţi cu câţiva vizitatori pe zi, au făcut faţă cu greu miilor de oameni.
Cele mai multe instituţii din cele care şi-au deschis porţile sâmbătă noaptea au avut între 7 şi 12.000 de vizitatori. Printre vizitatori s-a numărat şi premierul Tăriceanu, care a fost la Muzeul de Artă. Dar nu intrarea gratuită a generat marele aflux de vizitatori. Un bilet la muzeu porneşte de la 2 lei şi rareori depăşeşte 10 lei. Oamenii au venit la muzeu pentru distracţie, pentru ineditul situaţiei, pentru că era un eveniment. Banii cheltuiţi pe mici, bere, apă, taxi au fost mult mai mulţi decât cei pe care i-ar fi dat pe un bilet de intrare.
Cert e că, fie că au venit pentru concerte, spectacole sau doar să bea o bere, bcucureştenii s-au distrat la muzeu sâmbătă seara. (R.B.)
Mii de oameni se plimbau sâmbătă noaptea prin centrul Bucureştiului. Noaptea lbă Muzeelor, o idee din 2005 a Ministerului francez al culturii, s-a dovedit a fi una din cele mai de succes iniţiative culturale e