În anul în care se derulează acţiunea romanului “Opt milioane de feluri de-a muri” de Lawrence Block, numărul locuitorilor din New York era de opt milioane. Fiecare cu povestea lui, mai mult sau mai puţin fericită. În anul în care se derulează acţiunea romanului “Opt milioane de feluri de-a muri” de Lawrence Block, numărul locuitorilor din New York era de opt milioane. Fiecare cu povestea lui, mai mult sau mai puţin fericită. Şi fiecare sfîrşind ori de moarte bună, ori de o moarte violentă: împuşcat, strangulat, otrăvit, înjunghiat... Opt milioane de feluri de-a muri.
Chiar dacă este un thriller construit cu o bună cunoaştere a regulilorgenului, cartea lui Lawrence Block are numeroase pagini în care eroul principal, Matt Scudder, meditează cu amărăciune la ameninţările dintr-o metropolă unde zilnic se comit jafuri şi asasinate cu sînge rece. E un teritoriu populat cu numeroşi oameni cumsecade, dar şi cu borfaşi, prostituate, vînzători şi consumatori de droguri, alcoolici, asasini. Avid cititor de ziare, Scudder află din parcurgerea lor istorii cumplite, petrecute într-o ambianţă colindată de inşi nevrozaţi de ceea ce li se întîmplă în preajmă. Cineva ia un televizor vechi de pe trotuarul unde fusese abandonat, îl duce în casă, şi cînd îl pune în funcţiune aparatul explodează, deoarece în el fusese ascunsă o bombă. Doi puşti aruncă o tînără în faţa metroului numai din amuzament. Nişte bărbaţi atacă un poliţist cu ţevi de fier şi-l lasă în nesimţire. Un tînăr chirurg e asasinat în timp ce se desfăşoară o tentativă de jaf. Altcineva îşi împuşcă vecinul pentru că nu-i convenea unde îşi făcea nevoile cîinele acestuia.
COŞMAR. Astfel de extrase din presă contribuie la crearea unei atmosfere de coşmar şi la conturarea unui spaţiu asemănător unei jungle, unde “toate animalele sînt înarmate” şi domneşte legea celui mai tare