Noua listă de medicamente compensate şi gratuite la care s-a lucrat timp de câteva luni a fost postată de ieri pe site-ul Ministerului Sănătăţii, a anunţat Eugen Nicolăescu, ministrul de resort. Noua propunere a listei de compensate va sta pe site timp de 30 de zile. „La realizarea acesteia au participat sute de medici, academicieni şi au fost consultate asociaţiile de pacienţi, Colegiul Medicilor şi Colegiul Farmaciştilor”, a declarat Nicolăescu. Noua listă, potrivit proiectului de hotărâre de guvern, va intra în vigoare de la 1 iulie, între timp urmând să se emită un ordin comun pentru normele în vederea aplicării protocoalelor terapeutice şi a derulării corespunzătoare a accesului pacienţilor la compensate.
Cum era de aşteptat, mai ales într-un an electoral, pe listă au fost incluse mai multe denumiri comune internaţionale (DCI). Lista A, unde sunt medicamentele compensate 90 la sută, va cuprinde cu 30 la sută mai multe medicamente. „Este vorba doar de medicamente ieftine – generice - care vor permite creşterea accesului populaţiei”, a adăugat Nicolăescu. Pe actuala listă A sunt 119 DCI, iar pe noua listă se vor regăsi 158 de DCI-uri. Lista B, cu medicamente compensate 50 la sută, va cuprinde atât medicamente generice, dar şi medicamente noi, care nu figurau în vechea listă, în total 206 DCI-uri. Compensarea se aplică la preţul de referinţă.
Lista C - cu sublistele C1, C2 şi C3 - se adresează pacienţilor cu anumite boli cronice, copiilor, gravidelor şi lăuzelor, dar şi bolnavilor incluşi în programele naţionale de sănătate, fiind compensată 100 la sută. „Noutatea absolută a acestui proiect vizează faptul că lista va fi însoţită la final de protocoalele terapeutice de acces pentru fiecare medicament. Astfel că se va şti exact în ce patologie poate fi folosit un anumit medicament şi în care nu”, a mai spus ministrul Sănătăţii. În 2004, tot an electora