Şapte persoane au murit în mod straniu după descoperirea mumiei "Omu lui zăpezilor", în sudul Austriei Morţi suspecte şi întâmplări ciudate învăluie descoperirea şi cercetarea
Şapte persoane au murit în mod straniu după descoperirea mumiei "Omu lui zăpezilor", în sudul Austriei
Morţi suspecte şi întâmplări ciudate învăluie descoperirea şi cercetarea mumiei lui "Ötzi - Omul Gheţurilor" din Alpii austrieci. Şamanul din neolitic pare a fi mult mai puternic dincolo de moarte decât Tutankamon, al cărui blestem, se spune, că a ucis zeci de persoane. Sau sunt simple superstiţii moderne?
Blestemul lui Tutankamon, a cărui mumie a creat primul mit al "Blestemului faraonului", pare a fi depăşit de enigmaticul Ötzi. Povestea lui a început în 1991, în Munţii Alpi, în Valea Otz, la graniţa dintre Austria şi Italia. Turistul german Helmut Simon a descoperit mumia unui bărbat care a trăit acum 5300 de ani. Acesta avea să devină celebru sub numele de "Ötzi - Omul Gheţurilor".
În urma cercetărilor, s-a avansat ipoteza că bărbatul, în vârstă de peste 40 de ani - ceea ce era o vârstă "matusalemică" pentru neolitic, fusese atacat de semeni ai lui, fiind ucis de o săgeată, al cărui vârf a fost descoperit în trup şi de multiple tăieturi pe braţe şi piept. La început a fost considerat un vânător, prins de o furtună de zăpadă pe când încerca să treacă prin Pasul Alpilor.
Povestea s-a complicat când s-au descoperit 57 de tatuaje pe corpul său, poziţionate în puncte de acupunctură - aşa cum sunt ele cunoscute de medicina tradiţională asiatică -, şi pete de sânge de la patru persoane pe hainele sale din piele şi blană şi pe cuţit.
Atunci s-a avansat ipoteza că bărbatul fusese un şaman, iar sângele de pe hainele sale era posibil să provină de la sacrificii umane. Deşi unii cred că provine de la atacatori, Ötzi ripostând la atac. Ultima ipoteză despr