Din cate popoare de bacterii exista in corp, tubul digestiv adaposteste cel putin jumatate. Majoritatea acestor microorganisme sunt benefice. Intaresc sistemul imunitar, contribuie la absorbtia hranei si intaresc sanatatea. Din pacate, intestinul gazduieste si alte bacterii, mult mai putin prietenoase, care provoaca boli. Din cate remedii naturale exista, iaurtul si neamul lui, compus din alte soiuri de lactate acidulate, sunt campioni ai eficientei, blocand evolutia musafirilor nepoftiti
Iaurtul e fabricat prin adaosul de bacterii in laptele dulce, fapt ce provoaca o fermentatie. Cele doua bacterii utilizate de obicei sunt Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophilus, care coaguleaza laptele. Aceste preparate, foarte bogate in germeni vii, sunt botezate "probiotice", in opozitie cu "antibioticele", care elimina sau distrug bacteriile. Ele protejeaza intestinul impotriva bacteriilor patogene, consumandu-le hrana de care acestea au nevoie pentru a se dezvolta. In plus, flora continuta in iaurt si laptele fermentat produce acizi care distrug bacteriile nocive.
Paznicul intestinelor
La o persoana sanatoasa, 85% dintre bacteriile din intestinul gros sunt lactobacili. Cand se administreaza antibiotice, toate bacteriile, bune sau rele, sunt eliminate. Acest dezechilibru al florei intestinale poate sa provoace diverse tulburari digestive - diaree, crampe, gaz intestinal si balonari, absorbtie greoaie a alimentelor. Cercetatorii americani au demonstrat ca persoanele care consuma in fiecare zi 250 g de iaurt natural (nu pasteurizat) sau alte soiuri de lapte fermentat (kefir, zer), sufera de doua ori mai putin de probleme intestinale decat cei care nu mananca iaurt.
Alte studii au demonstrat ca bacteriile benefice din iaurt si laptele fermentat reduc durata si intensitatea diareelor la copii, modereaza anumite forme de intoxica