Bacşişul mediu – 5 lei, iar 11,7 la sută pleacă fără să lase nimic chelnerilor
36,7 la sută dintre români merg la restaurant cel puţin o dată pe lună, iar 76,3 la sută dintre clienţi comandă mâncare românească
Românii lasă cel mult 5 lei bacşiş la restaurant, conform unui studiu Visionwise prezentat în cadrul forumului Food Service Industry. Un sfert dintre români sunt mai darnici, lăsând chelnerilor între 5 şi 15 RON, pe când 11,7 la sută pleacă de la masă fără să lase bacşiş. Cercetarea, efectuată în mediul urban pe un eşantion de persoane cu vârsta peste 14 ani, şi-a propus să descopere tendinţele de consum ale românilor atunci când ies la restaurant, precum şi cât de profitabilă este o astfel de afacere.
Aşadar, românii merg la restaurant cel puţin o dată pe lună (36,7 la sută), pentru a se întâlni cu prietenii (67,1 la sută) şi comandă mâncare românească (76,3 la sută). Studiul mai arată că fast-food-ul este preferat de către elevi şi studenţi, deşi se află pe locul al treilea ca preferinţă alimentară generală, după mâncarea tradiţională şi cea italienească. O creştere însemnată au cunoscut-o şi cafenelele, care s-au ridicat în preferinţele românilor cu 34,6 procente în ultimii trei ani. De altfel, cafenelele sunt a doua opţiune a tinerilor atunci când ies în oraş. Întrebaţi ce apreciază cel mai mult la un restaurant, românii au răspuns calitatea mâncării (66,3 la sută), urmată de calitatea servirii (50,1 la sută) şi atmosfera localului (29 la sută).
Restaurantele sunt o afacere destul de profitabilă. Dacă în anul 2006, doar 55 la sută de astfel de unităţi mergeau pe câştig, în anul 2007, cifra de afaceri a restaurantelor a depăşit 1,2 miliarde euro. Specialiştii estimează că în următorii trei ani cifra se va dubla, mai ales că românii tind să mănânce cel puţin o dată pe săptămână la restaurant, atât pentru o masă în familie, cât şi pent