Economia romaneasca nu s-a orientat spre industrii cu valoare adaugata mare. Populatia este in scadere, care se va resimti in zona acelor companii care demareaza operatiuni de productie. In aceste conditii, probabil ca vor fi producatori care se vor sufoc
"Mor industriile care au nevoie de multi oameni", spune Tataru. Iar piata locala nu face decat sa urmeze trendul din Occident. "Vor exista exit-uri de pe piata locala. Ceea ce s-a intamplat cu Nokia in Germania se va intampla cu alte companii si in Romania", apreciaza Florin Tataru.
Economia romaneasca are doua sanse: fie sa se tehnologizeze puternic, asa cum au facut si pietele din Vest in momentul in care au traversat o situatie similara, fie sa se focuseze pe industrii cu valoare adaugata mare, cum sunt IT&C-ul si produsele finite, si nu doar pe domenii de productie de componente. In industrii cum este panificatia nu mai intra oameni noi, iar cei care au optiuni ca Spania sau Italia cer salarii foarte mari pentru a ramane in tara. Numarul acestora fiind din ce in ce mai scazut, este normal ca batalia pe angajati sa fie mare.
In consecinta, greu de acoperit in Vel Pitar sunt pozitiile din zona de productie si cele din mentenanta, dat fiind ca managementul este recrutat si promovat din interior. "Exista angajati care cer salarii de 800 de euro la entry-level. Este foarte greu pentru angajatori sa dea astfel de salarii, pentru ca acesti angajati nu aduc valoare adaugata in companie. A intra in razboiul acesta pentru salarii este o varianta foarte periculoasa pentru companii. Te bucuri astazi ca ai gasit un om, dar s-ar putea sa plangi maine pentru ca iti scade drastic productivitatea", explica directorul de resurse umane de la Vel Pitar.
S-au impartit in trei divizii
Reorganizarea Vel Pitar a avut loc in prima parte a anului trecut, cand au fost infiintate