Angajaţii şi angajatorii plătesc mai mult la asigurările sociale. Sursa: North Foto
Colectările la bugetul asigură- rilor sociale de stat au crescut, în primele trei luni din acest an, cu aproape 50%, ajungând la 8,24 miliarde de lei, comparativ cu 5,51 miliarde de lei în primele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF).
Din suma totală care a ajuns la bugetele de pensii, şomaj, sănătate, accidente de muncă şi boli profesionale, 4,94 miliarde de lei au fost colectaţi de la angajatori, iar restul de 2,49 miliarde de lei de la salariaţi.
Această creştere se datorează mai multor factori. „Ca urmare a modificărilor legislative, cu începere de la 1 ianuarie 2008, baza de impozitare a contribuţiilor pentru asigurările sociale de stat este constituită atât pentru angajat, cât şi pentru angajator din venitul brut realizat lunar. În acest fel, baza de impozitare a fost lărgită şi cu unele categorii de venituri care nu erau incluse, cum ar fi stimulentele, plata cu ora, cenzoratele, consiliile de administraţie etc.“, spun reprezentanţii biroului de presă al MEF.
Mai mulţi contribuabili
Un alt motiv care a contribuit la acest avans a fost faptul că baza de impozitare a fost extinsă prin creşterea numărului de contribuabili. Numărul de salariaţi din România a crescut simţitor, iar pe de altă parte, remuneraţia directorilor pe baza contractului de mandat a fost asimilată salariului.
În plus, a fost eliminată restricţia de plată a contribuţiilor CAS la cinci salarii brute atât pentru angajat, din septembrie anul trecut, cât şi pentru angajator, de la începutul acestui an.
Reprezentanţii Finanţelor nu au oferit date exacte care să arate cât din procentul de creştere a colectărilor se datorează extinderii bazei de calcul a contribuţi