România a reuşit să atragă anul trecut din spaţiul comunitar mai puţine investiţii străine directe decât a plasat Ungaria în statele din afara Uniunii Europene. În timp ce Ungaria a investit 6,6 miliarde de euro în spaţiul extra comunitar, 6,5 miliarde de euro au intrat în România sub formă de investiţii străine directe realizate de statele membre, ceea ce o clasează pe locul 15 în topul statelor cu cele mai mari investiţii atrase din UE. În total, România a atras investiţii străine directe de 7,5 miliarde de euro în 2007, faţă de 9,1 miliarde de euro cu un an în urmă.
Cele 6,5 miliarde reprezintă doar 5% din fondurile pe care investitorii francezi le-au direcţionat spre spaţiul comunitar, Franţa, cu 125 miliarde de euro, fiind ţara de origine a celor mai multe investiţii la nivelul UE, potrivit datelor furnizate de biroul european de statistică – Eurostat. Investitorii străini au retras anul trecut 100 milioane de euro din investiţiile realizate în România. Într-o poziţie similară se află numai Suedia, de unde au fost retrase 5,2 miliarde de euro.
Cele mai multe investiţii străine directe s-au îndreptat în 2007 spre Marea Britanie (135,7 miliarde euro) şi Franţa (109,5 miliarde euro). Cu toate acestea, în timp ce statele din vestul Europei sunt sursă a investiţiilor, statele din estul continentului rămân în continuare destinaţie pentru aceste fonduri. România se află pe locul 15 în UE după investiţiile străine directe atrase anul trecut, cu un total de 7,3 miliarde euro, cu 20% mai puţin decât în 2006.
În ceea ce priveşte investiţiile străine ca aport la capitalul social al firmelor, acestea au ajuns în primele două luni ale anului la 793 milioane de euro, de peste trei ori mai multe decât aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Printre cele mai mari aporturi de capital se numără cele a