Războiul declaraţiilor pe care cele două state îl poartă la adresa imigranţilor de câteva zile se continuă. După ce, recent, un ministru spaniol a adus o serie de critici Italiei, acuzând cabinetul de la Roma pentru măsurile pe care le pregăteşte Guvernul italian împotriva imigraţiei ilegale (ce vizează curăţarea Peninsulei de infractorii români), „pârâta” iese şi ea la atac.
Şeful diplomaţiei italiene, Franco Frattini, a fost cel care a ripostat, aducând aminte că Executivul spaniol a avut o politică extrem de dură în materie de imigraţie.
Guvernul lui Jose Luis Rodriguez Zapatero a avut o avut „o politică dură şi chiar foarte dură” în materie de imigraţie, spune Frattini, citat de Rompres. Spania ar putea chiar să reprezinte un „exemplu” în materie pentru Italia, a mai indicat ministrul de Externe italian. Acuzaţiile vin la doar câteva zile după ce ministrul spaniol al Muncii şi Imigraţiei, Celestino Corbacho, a acuzat cabinetul lui Silvio Berlusconi că vrea să „discrimineze” imigranţii şi să îi „transforme” în infractori. În ceea ce-l priveşte pe acest oficial, şeful diplomaţiei italiene s-a declarat sigur că va putea fi convins de şeful său (premierul spaniol) „să evite declaraţii polemice inutile”. Anterior, spaniolii îşi asiguraseră omologii italieni că nu vor critica nişte decizii suverane ale Italiei. Între timp, Italia continuă măsurile antiimigraţioniste, doar joi fiind arestaţi 268 de imigranţi care comiseseră infracţiuni.
Poziţia pe care noul guvern Berlusconi a adoptat-o după intrarea în atribuţiuni a suscitat deja temerile României, care şi-a trimis ministrul de Interne la Roma pentru a aplana situaţia, notează AFP. Cu toate acestea, consiliul de miniştri ce va avea loc mâine va stabili că orice cetăţean UE poate fi expulzat dacă nu face dovada unui venit minim obţinut legal şi a unei locuinţe decente.
Pe de altă parte, Bruxelle