Luptele daco-romane au fost reînviate, la Arad, cu ocazia Nopţii Muzeelor. Singurii care au ieşit învingători, de această dată, au fost sutele de arădeni care au trecut pragul Complexului
Luptele daco-romane au fost reînviate, la Arad, cu ocazia Nopţii Muzeelor. Singurii care au ieşit învingători, de această dată, au fost sutele de arădeni care au trecut pragul Complexului Muzeal din localitate, atât sâmbătă noaptea cât şi toată ziua de duminică.
Publicul a putut vizita expoziţia de arheologie, în cadrul căreia au fost expuse artefacte ale civilizaţiei daco-romane descoperite pe teritoriul actual al judeţului Arad. Apoi, membrii Asociaţiei "Terra Dacica Aeterna" din Cluj-Napoca au adus în atenţia celor prezenţi activităţi legate de specificul vieţii cazone dacice şi romane, precum antrenamente sau manevre militare.
"Am încercat prin această acţiune să aducem ceva inedit publicului nostru vizitator. Această echipă de tineri actori, absolvenţi ai Facultăţii de istorie, a reînviat istoria dacilor şi romanilor, iar efectul a fost absolut uluitor. Practic, o expoziţie a prins viaţă", a declarat Peter Hugel, directorul Complexului Muzeal Arad.
Marius Ardeleanu, cel care l-a întruchipat pe regele dac Rubobostes, ne-a declarat că a atras atenţia datorită costumului de dac, care costă în jur de 300 de lei. "Costumul este compus din cămaşă de in, pelerină din lână cu o fibulă, pantaloni din in, opinci, lance, pumnal, sabie şi scut. Ele au fost confecţionate de studenţi, care s-au inspirat din surse istorice şi arheologice, în special mormintele dacice, care s-au păstrat foarte bine peste tot în ţară", a declarat Marius Ardeleanu, doctorand la Facultatea de Istorie din cadrul Univeristăţii Babes Bolyai din Cluj Napoca.
La rândul său, arheologul Andrei Mihai a reprezentat un auxiliar roman şi a fost dotat cu un scut. Costumul său, compus din coi