Linia antiimigraţie a noului guvern italian condus de Silvio Berlusconi a declanşat o adevărată dispută diplomatică între Spania şi Italia. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Franco Frattini, ministrul italian de externe, a apreciat ieri că guvernul premierului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero o avut „o politică dură şi chiar foarte dură“ în materie de imigraţie, imediat după ce ministrul spaniol al muncii şi imigraţiei a acuzat Roma că îi „discriminează“ pe imigranţi. „Zapatero a avut o politică dură şi chiar foarte dură. El a expulzat zeci de mii de persoane (adoptând - n.n.), metode foarte severe“, a declarat Frattini, pentru Canale 5, apreciind că din acest motiv Spania este „un exemplu“ pe care Italia l-ar putea urma.
Şefului diplomaţiei italiene, care a pus sub semnul egalităţii situaţia imigranţilor ilegali proveniţi din Africa cu cea a romilor care sunt cetăţeni comunitari, s-a declarat totodată convins că „Zapatero va şti să explice (...) şi să dea ordin miniştrilor săi să evite declaraţii polemice inutile“.
Duelul verbal dintre miniştrii de la Madrid şi Roma a avut loc concomitent cu anunţarea unei operaţiuni-mamut de dezafectare a taberelor de romi de la periferiile Romei. Gianni Alemanno, primarul radical de dreapta al capitalei italiene, a anunţat că va demola 65 din cele 85 de tabere. „Este o operaţiune care trebuie derulată cu realism şi fără transmisiuni în direct. În Roma am ajuns la 85 de tabere de romi, dintre care doar 20 sunt construite autorizat“, a declarat Alemanno.
SITUAŢIA ROMILOR ÎN ITALIA
Critici dure de la Parlamentul European
Trimisul Parlamentului European pentru situaţia comunităţilor de romi din Italia, eurodeputatul ungar Viktoria Mohacsi, s-a declarat „speriată şi şocată“ de atmosfera din Italia, informează cotidianul spaniol „El Pais“. „Raiduri nocturne, arestăr