Liderii de tip sovietic au, cu toţii, cel puţin un lucru în comun: le place să creadă că pot scrie cărţi “grele”, pentru mase. În Asia Centrală, relatează Radio Free Europe, aceste lucrări sunt numite “cărţile care nu vor fi citite”, cu toate că dictatorii din cele cinci ţări din regiune continuă să scoată volume pe bandă rulantă.
Cea mai nouă astfel de “apariţie editorială” îi aparţine preşedintelui-dictator din Uzbekistan, Islam Karimov şi este pompos intitulată “Moralitatea este puterea invincibilă”. Liderul autoritar de la Taşkent a avut grijă să tipărească “tomul” în suficiente exemplare. În total, în Uzbekistan circulă nici mai mult nici mai puţin de 30 de milioane de copii ale cărţilor lui Karimov (acesta s-a dovedit, de-a lungul celor 17 ani de preşedinţie, un autor prolific şi “inspirat”). Lansarea cărţii s-a petrecut în stilul megaloman binecunoscut: televiziunea naţională uzbecă a transmis ceremonia, participanţii au lăudat cartea drept “cea mai bună lucrare de filosofie şi moralitate de la Socrate încoace” sau chiar “un ghid spiritual nu numai pentru uzbeci ci şi pentru alte naţiuni ale lumii”. Cartea va intra direct în bibliografia obligatorie pentru profesori şi studenţi deopotrivă. Aceştia din urmă susţin câte un axamen annual din lucrările lui Karimov, considerate a fi o parte esenţială a educaţiei lor, cu toate că unii le consideră, în particular, “plictisitoare”.
CINCI LIDERI, TOŢI SCRIITORI
Alţi lideri din regiune şi-au pus şi ei pe hârtie veleităţile aşa-zis scriitoriceşti. Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a scris două lucrări: “Strategia independenţei” şi “În inima Eurasiei”, însă este şi autorul a zeci de “lucrări ştiinţifice”. Emomali Rahmon din Tajikistan susţine că a scris mai multe lucrări de istorie tadjică, ţinute la mare preţ de toţi oficialii ţării. Noul lider turcmen, Gurbanguly Berdymukhammedov, a pu