Piata de refinantare a creditelor mai vechi va lua avant cand vom asista din nou la o tendinta de scadere a dobanzilor, spune Patrick Gelin, presedintele si directorul general al BRD-SocGen.
"Refinantarea a fost intotdeauna o practica destul de comuna, insa depinde si de evolutia dobanzilor. Cand dobanzile vor scadea, piata va fi foarte activa", apreciaza Gelin.
Bancile au promovat puternic in prima parte a anului trecut posibilitatea de a utiliza creditele nou contractate pentru rambursarea anticipata a unor imprumuturi mai vechi, care purtau in general si dobanzi mai mari. Aceasta practica a fost adoptata in special de jucatorii care incercau sa castige cota de piata, venind cu oferte agresive pe creditare. Seful BRD conidera insa ca o strategie de castigare de cota de piata prin refinantari nu este sustenabila.
Din toamna trecuta dobanzile - atat la lei, dar si la euro - au intrat pe o panta ascendenta, in conditiile in care BNR a fost nevoita sa adopte o politica monetara restrictiva pe fondul presiunilor inflationiste, in timp ce turbulentele externe au ingreunat accesul la finantari in valuta. "Cred ca ne-am apropiat de maximul pana la care pot urca dobanzile. Nu cred ca vom vedea dobanda la leu trecand mult peste 10%", spune Gelin.
Si Rasvan Radu, seful UniCredit Tiriac Bank, a remarcat recent apetitul tot mai mare al clientilor pentru refinantarea imprumuturilor. In multe cazuri, clientii isi refinanteaza creditele foarte frecvent, incercand sa profite de ofertele speciale anuntate de diferite banci. Radu nota insa ca o astfel de practica poate conduce in final la crestere datoriei totale, in conditiile in care clientul achita de fiecare data comisioane pentru rambursarea anticipata, dar si pentru contractarea unui nou imprumutut.
Pe de alta parte, bancherii au apelat la diferite metode pentru a descuraja clientii sa apeleze