Isabelle Iacob, directorul general al lantului de farmacii Helpnet, a raspuns intrebarilor cititorilor Wall-Street cu privire la piata pharma, evidentiind care sunt cele mai stringente probleme cu care se confrunta domeniul in prezent, de ce unele medicamente costa in Romania mai mult decat peste granite si cum este combatuta fluctuatia de personal de pe piata de profil.
Jirebie George: Ce anume va impiedica dezvoltarea unei strategii si penetrarea pietei pharma rurale?
Isabelle Iacob (foto): Desi bineinteles ca zona de interes este formata in principal din orasele mari, totusi serviciile farmaceutice se adreseaza unui segment larg de populatie, fie ca se afla la oras sau la sat. Extinderea noastra a vizat inca de la inceput nu numai cele mai mari orase ale tarii, ci cele care aveau nevoie de serviciile noastre. Astfel, exista farmacii Help Net in orase mai mici precum Jimbolia, Lugoj sau Sinnicolau Mare in judetul Timis, sau Fagaras in judetul Brasov.
Extinderea in mediul rural a inceput inca de acum mai bine de 4 ani, cand am deschis farmacia din comuna Tomnatic a judetului Timis. Insa lipsa de personal calificat de specialitate (farmacisti) si lipsa suportului autoritatilor locale ne-au facut sa incetinim ritmul acestei dezvoltari si sa ne mentinem orientarea extinderii catre zonele urbane.
Mihai Boicu: Care sunt solutiile de infiintare a unor lanturi de farmacii in mediul rural, in conditiile in care aprovizionarea acestora este foarte greu de facut din cauza drumurilor care sunt sub orice critica? Cum pot fi determinati farmacistii sa lucreze in mediul rural, avand in vedere infrastructura foarte proasta si numarul de clienti mai mic decat in orase?
Isabelle Iacob: Asteptam si noi un cadru legislativ stabil, care sa incurajeze firmele romanesti sa investesca in continuare, dezvoltarea unor proiecte de preventie care ar putea scadea