Cei doi mari distribuitori interni de gaze naturale, Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania, ameninta ca vor recurge la intreruperea livrarii pentru rau-platnici daca Autoritatea Nationala de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) nu aproba marirea preturilor gazelor furnizate populatiei de la 1 iulie. Distrigaz Sud, care acopera jumatatea de sud a tarii, a solicitat ieri scumpirea cu 18%, dupa ce, acum o luna, E.ON Gaz (fost Distrigaz Nord), care opereaza in nord, a cerut o majorare cu 19%.
Aceste companii si-au justificat demersurile prin faptul ca in ultimele luni gazul importat de la rusi a crescut cu 100 de dolari mia de metri cubi. Principalii rau-platnici sunt companiile, persoanele fizice avand o pondere aproape nesemnificativa. In total, cei doi distribuitori au de recuperat aproape 400 milioane de euro (Distrigaz Sud – 300 milioane de euro, E.ON Gaz – 100 milioane de euro).
Companiile rau-platnice sunt in marea lor majoritate CET-uri care nu si-au achitat obligatiile. Practic, distribuitorii de gaze ameninta ca vor taia apa calda din zeci de orase din tara care au sisteme de termoficare cu gaze. In plina campanie electorala, „arma apei calde” poate fi foarte eficienta.
Dar pe de alta parte, scumpirea gazului va lovi direct 800.000 de posesori de centrale termice de apartament. Deconectarea datornicilor nu e deloc o premiera. Anul trecut, de exemplu, E.ON Gaz a recurs la sistarea livrarii de gaze catre CET Iasi din cauza datoriilor.
Gandul Cei doi mari distribuitori interni de gaze naturale, Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania, ameninta ca vor recurge la intreruperea livrarii pentru rau-platnici daca Autoritatea Nationala de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) nu aproba marirea preturilor gazelor furnizate populatiei de la 1 iulie. Distrigaz Sud, care acopera jumatatea de sud a tarii, a solicitat ieri scumpirea