» Mai mult de 200 de tarani din localitatea Prisacani au beneficiat pana acum de imprumuturi de pana la 10 mii de euro, bani cu care si-au cumparat animale sau tractoare si si-au amenajat solarii.
» In aceasta comuna functioneaza din 1999 un proiect-pilot al Fundatiei Soros prin care comunitati sarace sunt ajutate sa progreseze prin imprumuturi cu dobanda mica, acordate dintr-un fond de dezvoltare.
» "Ofiterii de credite" sunt batranii satului, stransi intr-un comitet in care fiecare cerere de imprumut este analizata si dezbatuta in functie de bonitatea fiecarui solicitant.
In 1999, pe vremea cand romanii abia invatau "alfabetul" fondurilor europene, undeva la capatul tarii, intr-un loc unde saracia s-a lipit, generatii la rand, de viata oamenilor s-a intamplat ceva. Linistea ancestrala a comunei iesene Prisacani, o comunitate cu vreo 3.500 de suflete, de pe malul Prutului, a fost tulburata de o veste care a trecut, ca un fulger, din casa-n casa. Se dau bani! La inceput, unii au crezut ca e o pomana. Era vorba de peste 100.000 de dolari. Multi au alergat cu sacul la "pomul laudat". Majoritatea localnicilor nu vazusera in viata lor cum arata banii din alte tari. Iar aici, in comuna asta mica, de la capatul tarii, nu era vorba de orice bani, ci de bani americani!
Nimic pe de-a moaca
S-a strans lumea la primarie, sa vada ce si cum. Venisera niste straini, oameni fini, insotiti de alti necunoscuti, cei din urma de la Bucuresti, dupa cum isi amintesc azi localnicii. Strainii le-au explicat ce si cum va fi. Satenii auzeau pentru prima oara expresii pe care nu le intelegeau, cum ar fi plan de afaceri, rentabilitate, credit, profit. Singurul cuvant pe care il stiau era "munca". Unii s-au intors acasa, dezamagiti. Nu se daduse nimic pe de-a moaca. Era vorba despre un imprumut. Dar altii, mai indrazneti, mai ales cei tin