Romania risca sa nu mai primeasca fondurile comunitare care ar fi trebuit sa fie platite incepand cu luna iunie dintr-un motiv cat se poate de "dambovitean".
Inainte de a da banii, Comisia Europeana trebuie sa primeasca dovezile potrivit carora institutiile de la noi sunt capabile sa gestioneze implementarea fondurilor, iar legislatia noastra este conforma cu cea comunitara. Din pacate insa, organismul care trebuie sa furnizeze aceste dovezi – Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi – nu are cadrul legal care sa-i permita sa functioneze in scopul pentru care a fost infiintata. Votarea actului normativ cu pricina este amanata sistematic de Senatul Romaniei, desi acesta a fost aprobat cu un an in urma de Camera Deputatilor.
Intr-o scrisoare aflata in posesia "Romaniei libere", ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, ii solicita lui Mihai Voicu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, sa atentioneze Senatul asupra urgentei adoptarii legislatiei necesare functionarii Autoritatii de Audit.
"In vederea evitarii acestui blocaj major in implementarea fondurilor comunitare, respectiv neprimirea platilor intermediare de la Comisia Europeana, va adresam rugamintea, domnule ministru, sa supuneti atentiei Senatului Romaniei necesitatea adoptarii in regim de urgenta a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii de organizare si functionare a Curtii de Conturi a Romaniei, care se afla pe ordinea de zi a Senatului, lege organica, prin care se completeaza cadrul legislativ privind rolul si responsabilitatile Autoritatii de Audit", se arata in scrisoarea lui Vosganian.
Ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana, Romania beneficiaza de asistenta financiara nerambursabila sub forma fondurilor structurale de coeziune in vederea dezvoltarii infrastructurii de mediu, transport, energie, dezvoltarii