Grupul farmaceutic elvetian Roche, al cincilea producator mondial de medicamente, a inregistrat in primele trei luni ale anului vanzari de 110,3 mil. lei (30 mil. euro) pe piata locala, in crestere cu 25,7% comparativ cu nivelul raportat in perioada simil
"Am depins foarte mult de evolutia programului national de oncologie, iar din acest punct de vedere vanzarile noastre au crescut abia spre sfarsitul anului, trend care s-a mentinut si in primul trimestru. Initiativele locale in domeniul oncologiei su in linie sunt cele europene si mondiale. Dupa bolile de inima cancerul are mortalitatea cea mai mare. Piata oncologica a avut cea mai mare crestere la nivel mondial si se estimeaza ca va deveni cea mai importanta", a spus Dan Zamonea, director general al Roche Romania.
Portofoliul Roche in oncologie numara pe plan local opt produse, iar la nivelul anului trecut a generat circa 40% din totalul veniturilor, fiind principala arie a Roche.
La nivelul intregului grup elvetian, portofoliul din oncologie aduce 50-60% din vanzari.
In aceasta arie terapeutica, dintre producatorii de originale mai activeaza Aventis, Novartis si Eli Lilly.
In prezent, atat la nivel global cat si local, piata cea mai mare este cea cardiovasculara, in scadere potrivit directorului Roche Romania, datorita numarului mic de molecule noi care au aparut.
Potrivit estimarilor reprezentantilor Roche, in Romania in domeniul oncologiei statul cheltuie in jur de 4-4,5 euro pe an pe cap de locuitor, in timp ce in Austria se cheltuie 20 de euro, in Belgia 19 euro, in Cehia 13 de euro, in Franta 22 de euro, in Germania 16 euro, in Ungaria 18 euro, in Italia 17 euro, in Polonia 9 euro. Fondurile alocate Romaniei sunt mai mari doar comparativ cu cele alocate in Africa de Sud (2 euro).
Roche care activeaza de mai bine de zece ani pe piata locala, a devenit e