Un hormon este vinovat de pofta de mâncare, deoarece ne face să credem că mâncarea este delicioasă, susţin cercetătorii canadieni. Ei spun că hormonul îmbunătăţeşte percepţia şi memoria în ceea ce priveşte mâncarea, de aceea mâncăm mai mult. Se pare că acest hormon este secretat la nivel intestinal, dar acţionează asupra creierului, provocând senzaţia de foame şi stimulând apetitul.
Hormonul este activat la maxim şi atunci când mergem înfometaţi la cumpărături şi ni se pare că fiecare produs alimentar arată delicios.
Participanţii la studiul canadian au fost supuşi unui test cu imagini ale diferitelor produse alimentare. Unii dintre voluntari au fost injectaţi cu respectivul hormon, cercetătorii observând la aceştia o mai bună recunoaştere a felurilor de mâncare, dar şi o îmbunătăţire a clarităţii imaginii.
Cercetătorii spun că această descoperire ar putea fi de ajutor în lupta cu obezitatea, considerată o boală a creierului, deoarece oamenii mănâncă prea mult pentru că li se face foame prea des. Controlând acest hormon, se poate controla şi senzaţia de foame, oamenii mâncând mai rar şi mai puţin.
Tratamentul asupra acestui hormon este destul de delicat deoarece ar putea afecta, în schimb, starea de spirit, dat fiind faptul că acţionează la nivelul centrilor plăcerii din creier. Specialiştii care au lucrat la acest studiu spun că multe companii au luat în calcul rezultatele prezentate, pentru a dezvolta terapii care să lupte cu obezitatea. Baza de la care se porneşte este aceea că mâncarea cu multe calorii creează dependenţă, ca şi drogurile, de aceea trebuie acţionat cu atenţie la centrii responsabili de acest aspect. (E.H.)
Un hormon este vinovat de pofta de mâncare, deoarece ne face să credem că mâncarea este delicioasă, susţin cercetătorii canadieni. Ei spun că hormonul îmbunătăţeşte percepţia şi memoria în ceea ce priveşte mâncare