Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare reduce semnificativ estimările privind evoluţia din acest an a economiei româneşti În contextul înăspririi politicii monetare de
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare reduce semnificativ estimările privind evoluţia din acest an a economiei româneşti
În contextul înăspririi politicii monetare de către BNR, specialiştii internaţionali coboară cu 1,5 puncte procentuale "ştacheta" creşterii economice.
Potrivit "Financial Times" (FT), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a redus estimarea privind creşterea economică a României în 2008 de la 6,5 la 5%. Instituţia de credit estimează astfel că economia României îşi va reduce în continuare ritmul de creştere economică, plasat anul trecut la 6%, după ce a crescut până la 7,9% în 2006.
Reducerea estimărilor pentru România, Ucraina şi Kazahstan - trei state importante pentru investitorii pe pieţele în curs de dezvoltare - a fost cauzată, potrivit FT, de dificultăţile rezultate în urma înăspririi condiţiilor de creditare globale şi a inflaţiei.
BERD a revizuit totuşi în urcare estimările privind creşterea economică a Europei de Est şi a statelor foste sovietice în acest an, de la 5 - 5,5% la circa 6%, motivând că regiunea a fost surprinzător de rezistentă în faţa problemelor economice globale.
Cauza - creşterea costului creditării
Opinia economiştilor BERD este împărtăşită şi de cea a analiştilor autohtoni. Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată (GEA), consideră că, atât timp cât creşterea economică a României este determinată de consum, iar costul creditării creşte, este normal ca şi ritmul de creştere să încetinească.
"Este doar o problemă de timp până când se va observa o încetinire a ritmului de creştere, poate chiar sub 5%", a declarat Voinea pentru "Adevărul". El spune