Speranţă: vindecarea unor boli grave precum Alzheimer şi Parkinson
Risc: încercarea de a crea fiinţe umane prin inginerie genetică
Un embrion creat dintr-un ovul de vacă sau iepure şi impregnat cu ADN uman nu va mai fi o simplă „ipoteză teoretică”, ci o realitate din laboratoarele de cercetare din Marea Britanie chiar din acest an, în urma votului de luni din Camera Comunelor. La capătul unei dezbateri aprinse, care a durat mai multe luni în Regatul Unit, parlamentarii au dat liber la cercetările asupra unor embrioni om-animal (formate prin „amestecarea” de material genetic).
Prin urmare, toate instituţiile de presă britanice şi din lume nu au putut face abstracţie de acest moment istoric, fie că a fost privit din perspectiva deschiderii unei căi promiţătoare pentru vindecarea unor boli grave, fie că a fost privit din perspectiva unei decizii catastrofale de ordin moral.
Din prima perspectivă, geneticienii sunt convinşi că experimentele lor nu vor face decât să creeze un nucleu de celule stem, care să poată fi extrase şi folosite la „repararea” unor organe ale unor pacienţi sau la oprirea avansului unor boli degenerative grave, precum Alzheimer sau Parkinson. În acest sens, Parlamentul britanic şi-a luat un fel de asigurare că nu a aprobat crearea de „fiinţe”, căci – indiferent dacă un experiment este reuşit sau nu – celulele rezultate din combinarea de material genetic uman cu cel de la animale trebuie distruse după 14 zile.
O atitudine încrezătoare în rezultatele pozitive ale acestui „joc de-a Dumnezeu” are inclusiv premierul Gordon Brown. „Cred că ne datorăm nouă înşine şi generaţiilor viitoare să introducem aceste măsuri şi, în special, să oferim o susţinere neechivocă cercetării asupra celulelor stem, în cadrul adecvat, cu reguli şi standarde”, a scris Brown, în pledoaria sa în favoarea legii, trimisă către The Observer. Premierul s