REPETENTĂ. Infrastructura primitivă nu face faţă planurilor de dezvoltare ale proprietarilor privaţi. Sursa: Cosmin Marinescu
Dezvoltările imobiliare din Pipera au luat-o înaintea primăriilor, depăşind cu şase ani capacitatea autorităţilor de a crea infrastructură. „Păduri“ de vile de lux şi chiar blocuri au apărut în ultimii ani în zona de nord a Capitalei, însă ca să ajungi la ele trebuie să treci proba de foc a drumurilor desfundate. În ciuda realităţilor reclamate cotidian de noii locatari ai zonei, primăriile continuă să dea autorizaţii pentru ridicarea de noi imobile, în loc să grăbească lucrările la infrastructură.
Constructorii de locuinţe s-au înghesuit în zona Pipera - Iancu Nicolae pe drumuri de acces înguste. Abia după ce au construit şi-au dat seama că le lipsesc spaţiile comune, canalizarea şi apa curentă, aspecte ce trebuiau amenajate de autorităţi.
În ciuda acestor dezavantaje, zona este, în continuare, una dintre cele mai scumpe din Capitală - un metru pătrat de teren variază între 200 şi 1.500 de euro, iar cea mai ieftină casă costă 250.000 de euro. Nici apartamentele nu sunt mai accesibile, preţul acestora pornind, în medie, de la 1.500 de euro/ metrul pătrat, plus TVA.
„Cei care au exploatat această zonă au pus foarte mare accent pe confortul personal din interiorul caselor oferite, iar spaţiile comune şi utilităţile au fost neglijate sau poate «lăsate pe mai târziu», ceea ce reprezintă o importantă problemă a zonei în momentul de faţă“, afirmă Dana Barbu, real estate broker Departamentul vânzări rezidenţiale din cadrul Regatta. Un alt aspect este numărul redus de şcoli şi biserici din zonă, care să poată face faţă numărului de locuitori ce se vor muta în următorii ani.
Autorizaţii pe bandă rulantă
Autorităţile locale ale ora- şului Voluntari, în administrarea căruia se a