Raportul "Televiziunea in Europa. Editia 2008" arata o tendinta ingrijoratoare de repolitizare a audiovizualului romanesc, cuplata cu "mogulizarea" sectorului media privat.
Elaborat in cadrul unui program de monitorizare (EU Monitoriring and Advocacy al Open Society Institute), raportul ia in discutie 20 de tari din estul Europei – plus Italia –, cele mai mari probleme inregistrandu-se in Romania, Albania, Ungaria, Cehia, Lituania, Polonia, Macedonia. In cazul Romaniei s-a scos la iveala repolitizarea audiovizualului romanesc, "in pofida unor laudabile intentii de reforma care au urmat schimbarii guvernului social-democrat in 2004" – ceea ce determina ca recomandarile din precedentul raport, scos in 2005, sa-si pastreze partial valabilitatea. Astfel, raportul detaliaza ca legislatia privitoare la statutul si responsabilitatile CNA a fost adoptata de Parlament fara consultarea celor implicati si a societatii civile – nici chiar CNA nu a fost consultat. Repolitizarea CNA, se detaliaza in alta parte a Raportulului, s-a produs dupa disparitia lui Ralu Filip, inlocuit cu Rasvan Popescu, fost purtator de cuvant al Guvernului din 1998, ulterior purtator de cuvant la Presedintie. De asemenea, organismele de reglementare nu au indeplinit recomandarea privind publicarea datelor de audienta ale canalelor de radio si televiziune.
Asigurarea independentei televiziunii si radioului public a fost un alt punct unde lucrurile nu au mers bine – "institutiile publice de media continua sa fie la latitudinea Parlamentului", care poate demite intreaga conducere prin respingerea raportului anual de activitate (cazul Giurgiu) sau blocarea jurnalistilor independenti (cazul Rodicai Culcer, ex-directorul Departamentului de stiri de la TVR, promovata ulterior pe o functie moarta). Politizarea televiziunii publice a culminat cu "inscaunarea" secretatului executiv al