Marimea deficitului de cont curent, care a ajuns anul trecut la 13,9% din PIB, nu este un factor de risc care sa ne ingrijoreze, considera Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor.
In opinia lui, economia are nevoie de un asemenea debuseu, pentru a acomoda cresterea rapida care permite recuperarea decalajelor fata de celelalte state membre ale UE.
"Problema este ca deficitul de cont curent sa nu depaseasca niveluri de 12%-14% si sa reusim sa il coboram la o singura cifra pana intram in mecanismul ratelor de schimb", a declarat Vosganian la un seminar organizat de revista Finante si Afaceri si BNR. Intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM2) este programata pentru anul 2012.
Ceva mai temperat, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, subliniaza ca mentinerea unui ritm ridicat de crestere economica, pe fondul problemelor de pe pietele internationale, creste riscurile la care este expusa economia romaneasca.
"Avem o vulnerabilitate. Nu am dovedit pana acum ca putem sa avem o crestere economica sustinuta care sa nu duca la o adancire a deficitului de cont curent, ci sa permita aducerea acestuia sub control", a afirmat Isarescu. El a subliniat ca unii analisti considera ca depasirea nivelului de 5%-6% din PIB pentru deficitul de cont curent este un semnal de "intrare in zona rosie".
Varujan Vosganian spune ca Romania are nevoie in continuare de importuri pentru a constitui capacitati de productie, in conditiile in care investitiile straine au urcat la niveluri consistente, de peste 5 miliarde de euro, de abia din anii 2004-2005. Pe de alta parte, importurile reflecta si consumul populatiei, pe fondul imbunatatirii nivelului de trai.
Totodata, Vosganian spune ca Romania are un potential important in privinta exporturilor, care au urcat puternic in ultimii ani.
Finantarea deficitului extern prin investitii s