În plină criză alimentară, Bruxelles-ul încearcă să ofere un nou impuls Politicii Agricole Comune Comisia Europeană a prezentat ieri o serie de reforme menite să permită o creştere a În plină criză alimentară, Bruxelles-ul încearcă să ofere un nou impuls Politicii Agricole Comune
Comisia Europeană a prezentat ieri o serie de reforme menite să permită o creştere a producţiei pentru a gestiona cererea tot mai mare şi majorarea preţurilor.
Proiectul de reformă a PAC nu este atât de radical pe cât şi-au dorit unii, în special Marea Britanie, modificările prezentate de comisarul european pentru agricultură, Mariann Fischer Boel, fiind "mai mult o spoială", după cum nota publicaţia online "New Europe".
Prin schimbările propuse s-a încercat o cale de mijloc. Pe de o parte s-a evitat iritarea Germaniei şi Franţei, ai căror agricultori beneficiază cel mai mult de pe urma subvenţiilor. Pe de altă parte, avocaţilor pieţei libere li s-a creat impresia că mai există speranţe pentru o altfel de politică.
43 de miliarde de euro, în 2009
Ca şi în cazul reformei din 2003, când se spera că, într-un viitor apropiat, subvenţiile vor fi reduse drastic, actuala criză alimentară mondială a amânat încă o dată această decizie. PAC va absorbi anul viitor aproape 43 miliarde de euro, ceea ce înseamnă mai mult de o treime din banii rezervaţi de la bugetul comun pentru diverse sectoare economice. Făcând o evaluare a modificărilor din 2003, documentul prezentat ieri de Mariann Fischer Boel arată că, "până în 2013, nu este necesară şi nici dorită o reformă radicală a PAC".
Micii fermieri, din nou în pierdere
Propunerile iniţiale vizau reducerea drastică a subvenţiilor pentru fermele mari şi un ajutor mai mare pentru asociaţiile mici. S-a renunţat însă la această intenţie în urma presiunilor exercitate de grupurile de lobby.
De altfel, German