Ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, ameninţă că va chema reprezentanţii Petrom să-i dea socoteală pentru preţurile „europene“ pe care le practică, deşi au acces la ţiţeiul ieftin din România. Mingea populistă a fost prinsă din zbor, iar reprezentanţii PSD au început să vorbească de profiturile nelegitime ale companiilor petroliere. Campania de imagine a continuat apoi cu „o scurgere de documente“ guvernamentale din care rezultă că în Spania sa
Ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, ameninţă că va chema reprezentanţii Petrom să-i dea socoteală pentru preţurile „europene“ pe care le practică, deşi au acces la ţiţeiul ieftin din România. Mingea populistă a fost prinsă din zbor, iar reprezentanţii PSD au început să vorbească de profiturile nelegitime ale companiilor petroliere. Campania de imagine a continuat apoi cu „o scurgere de documente“ guvernamentale din care rezultă că în Spania sau Suedia, litrul de benzină e mai ieftin decât în România.
Dincolo de o beţie populistă a cuvintelor, este puţin probabil ca ameninţările politicienilor să se transforme în acte concrete. De ce? Pentru că România este o economie de piaţă, iar Petrom o companie privată care are dreptul să afişeze ce preţuri doreşte. În căutarea profitului de către o companie privată nu este nimic ilegal. Singura ilegalitate ar fi putut fi şpaga obţinută de oficialii care au intermediat privatizarea (cu redevenţe mici bătute în cuie şi la un preţ subevaluat), şpagă ce n-a fost încă demonstrată de niciun fel.
Preţul unui produs este acela pentru care există cerere. Piaţa carburanţilor va merge mână în mână cu vânzările auto. Acestea cresc mai repede ca orice alt sector din România, chiar şi din Europa. De aceea, e puţin probabil ca Petrom să ajungă să nu-şi mai vândă produsele din cauza preţurilor mari.
@N_